Wil je de Numo-omgeving opschonen, gearchiveerde leerlingen weer actief maken of accounts definitief opruimen? In dit artikel lees je het verschil tussen archiveren (tijdelijk uitschakelen met behoud van data) en verwijderen (definitief wissen), en hoe je deze acties stapsgewijs uitvoert.
Archiveren vs. verwijderen: wat is het verschil?
Het is belangrijk om vooraf te weten welke actie je nodig hebt:
Actie | Wat gebeurt er? | Wie kan dit? | Inloggen en overzichten | Resultaten en historie |
Archiveren | De gebruiker wordt inactief gezet. | Docent en beheerder | Account geblokkeerd; leerling kan niet meer inloggen. Leerling is niet meer zichtbaar in overzichten, alleen via Gebruikers. | Bewaard. Data en voortgang blijven behouden en kunnen later weer ingezien worden. |
Haal terug uit archief | De gebruiker wordt weer actief gemaakt. | Docent en beheerder | Account hersteld; leerling kan weer inloggen. | Volledig hersteld en weer zichtbaar. |
Verwijderen | Het account wordt definitief gewist. | Alleen beheerder | Account permanent verwijderd. | Definitief gewist. Resultaten kunnen niet meer worden teruggehaald. |
Gebruikers archiveren
Je kunt gebruikers op twee manieren archiveren: handmatig per klas, of in bulk tijdens de schooljaarwissel.
Optie A: handmatig per klas (docent en beheerder)
Ga in het menu naar TOOLS | GEBRUIKERS.
Selecteer in het menu midden bovenin de juiste klas.
Vink de leerlingen of docenten aan die je wilt archiveren.
Tip: Wil je iedereen uit de klas in één keer selecteren? Vink dan het vierkantje (multi-select) aan bovenaan de kolom Naam.
Klik op de knop ACTIES en kies voor Archiveer.
Optie B: in bulk voor de hele school (alleen beheerder)
Bij de start van een nieuw schooljaar kun je vertrokken leerlingen automatisch laten archiveren tijdens de CSV-import:
Ga naar TOOLS | IMPORTEREN en kies je nieuwe CSV-bestand.
Vink onderaan de pagina de optie Archiveer account(s) aan.
Alle leerlingen die géén onderdeel meer uitmaken van het nieuwe bestand, worden door Numo direct automatisch gearchiveerd.
Heb je een koppeling met Somtoday of Magister? Dan kun je via de import alle oud-leerlingen archiveren. Klik op de link voor meer informatie.
Gebruikers weer uit het archief halen (de-archiveren)
Heeft een gearchiveerde leerling zich weer gemeld, of is een account per ongeluk in het archief beland? Je haalt de gebruiker zo weer terug:
Ga naar TOOLS | GEBRUIKERS.
Selecteer de klas waar de leerling oorspronkelijk in zat.
Klik in het keuzemenu aan de rechterkant (waar standaard Actieve leerlingen staat) op Toon archief.
Vink de gewenste leerling(en) aan.
Klik bovenaan op ACTIES en kies voor Haal terug uit archief.
De leerling staat nu direct weer tussen de actieve leerlingen in de klas waar hij in zat en kan weer inloggen met de bekende gegevens.
Gebruikers definitief verwijderen (alleen beheerder)
Zijn leerlingen permanent van school en hoeven de resultaten niet bewaard te blijven? Kies van voor verwijderen. Met het verwijderen van leerlingen schoon je Numo op, zodat het overzichtelijk blijft.
⚠️ Waarschuwing: verwijderen kan niet worden teruggedraaid!
Als je een gebruiker verwijdert, worden het account en alle behaalde resultaten permanent gewist. Kies bij twijfel altijd voor archiveren.
Om een gebruiker definitief te verwijderen, moet deze eerst gearchiveerd zijn:
Log in als beheerder en ga naar TOOLS | GEBRUIKERS.
Selecteer de klas en klik aan de rechterkant op Toon archief.
Vink de gearchiveerde leerlingen/docenten aan die je definitief wilt wissen.
Klik op de knop ACTIES en kies voor Verwijder.
Bevestig de actie in het meldingenscherm. Het account is nu permanent gewist.
Numo is een leermiddel van Kurve. Neem voor vragen contact op met [email protected] of bel +31 297 523 159.


